Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBüyükünal, Serkan Kemalen_US
dc.date.accessioned2017-08-17T07:43:45Z
dc.date.available2017-08-17T07:43:45Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationBüyükünal, S. K. (2017). İstanbul’da satışa sunulan piliç etlerinde termotolerant campylobacter spp. prevalansı ve antibiyotik dirençliliği. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 43.2.en_US
dc.identifier.issn2148-8320en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12294/893
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.16988/iuvfd.282027
dc.description.abstractCampylobacter spp.’nin dünya çapında insanlarda görülen bakteriyel diyarenin en yaygın sebeplerinden biri olduğu ifade edilmektedir. Sporadik kampilobakteriozun en önemli kaynağının, çiğ ya da yeterli ısıl işlem görmemiş kanatlı hayvan etleri olduğu kabul edilmektedir. Çalışmamızda piliç etlerinde termotolerant Campylobacter spp. prevalansının ve izolatların antibiyotik duyarlılığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Toplam 176 piliç eti örneği klasik kültürel yöntem (PCM) ve DuPont BAX® sistemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analize alınan örneklerin 56’sını bütün piliç, 27’sini piliç göğüs, 33’ünü piliç kalçalı but, 25’ini piliç baget ve 35’ini piliç kanat örnekleri oluşturmuştur. İstanbul’dan satın alınan taze piliç eti örneklerinin tümü basit rastgele örnekleme yöntemine göre farklı büyük marketlerden kendine özgü, orijinal ambalajı içinde satın alınmıştır. Termotolerant Campylobacter spp. tespiti için laboratuvar analizleri ISO 10272-1, 2006 standardına (kalitatif analiz) göre yapılmıştır. Şüpheli kolonilerin doğrulanması için API® Campy (bioMerieux, Marcy-l’Etoile, France) test kiti kullanılmıştır. Campylobacter izolatlarının antibiyotik duyarlılık testleri National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) tarafından tavsiye edilen disk difüzyon yöntemine göre yapılmıştır. Üremenin inhibe olduğu alanların çapı NCCLS standartlarına göre değerlendirilmiştir. PCM kullanıldığında C. coli, C. jejuni ve C. lari prevalansları sırasıyla %15,34, %8,52 ve %1,7 olarak tespit edilmiştir. BAX® sistem kullanıldığında ise C. coli, C. jejuni ve C. lari için prevalans oranları sırasıyla %15,90, %18,75 ve %1,7 olarak belirlenmiştir. C.coli suşları nalidiksik asit (%78,57), ofloksasin (%14,29), norfloksasin (%10,71) ve ampisiline (%10,71) dirençli bulunmuşlardır. En yüksek direnç oranı ise nalidiksik asite %90,91 ve %100 direnç gösteren suş oranı ile sırasıyla C. jejuni ve C. lari izolatlarında olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, halk sağlığı açısından piliç eti Campylobacter türlerinin önemli kaynaklarından biridir ve veteriner hekimlikte antibiyotikler dikkatle kullanılmalıdır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesien_US
dc.relation.ispartofİstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.identifier.doi10.16988/iuvfd.282027en_US
dc.identifier.doi10.16988/iuvfd.282027
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCampylobacter SPPen_US
dc.subjectPiliç Etien_US
dc.subjectPrevalansen_US
dc.subjectAntibiyotik Direncien_US
dc.titleİstanbul’da satışa sunulan piliç etlerinde termotolerant campylobacter spp. prevalansı ve antibiyotik dirençliliğien_US
dc.title.alternativePrevalence and antibiotic resistance of thermotolerant Campylobacter spp. in chicken meat sold in İstanbulen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentİstanbul Arel Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü.en_US
dc.authoridTR20940en_US
dc.identifier.volume43en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorBüyükünal, Serkan Kemalen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster