Yabancı Turistlerin İstanbul Sokak Yemeklerini Değerlendirmeleri Üzerine Bir Çalışma
Künye
YILDIRIM, Ö., & ALBAYRAK, A. (2019). Yabancı Turistlerin İstanbul Sokak Yemeklerini Değerlendirmeleri Üzerine Bir. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1077, 1092.Özet
Gelişmekte olan pek çok ülkenin hızlı kentleşme nedeniyle sokak yemeklerine olan talepleri
giderek artış göstermektedir. Sokak yemekleri, gelir getirici bir strateji, hızlı ve ekonomik
bir yemek seçeneği olduğundan dolayı giderek daha önemli bir hale gelmiştir. Sokakta
yemek yemek geçmişte olduğu gibi günümüzde de gündelik hayatın önemli bir parçasını
oluşturmaktadır. Farklı bir ülkeyi keşfetmenin ve o kültürü tanımanın en etkili yollarından
biri de sokak yemeklerini tatmaktır. Dolayısıyla hem bir kültürü keşfetmek hem de ucuz
hem kaliteli hem de çekici bir unsur olan sokak yemekleri yabancı turistler için önem
taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde en fazla turist çeken şehirlerden biri olan
İstanbul’u ziyaret eden yabancı turistlerin İstanbul sokak lezzetleri hakkında görüşlerini
ortaya koymaktır. Çalışma arşiv tarama, katılımsız gözlem ve yarı yapılandırılmış
görüşmeden oluşan çoklu veri toplama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda
Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin genel olarak İstanbul’da satılan sokak yemeklerinden
memnun oldukları ancak besin değeri ile temizlik, çalışanların kıyafetleri ve satış yapılan
mekanların temizliğinden endişe duydukları saptanmıştır. Çalışma sonucunda hem yerel
yöneticilere hem de sokak yemeklerini satan satıcılara önerilerde bulunulmuştur.