Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic
Collections in this community
-
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diğer Yayınlar Koleksiyonu [1]
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne ait diğer yayınlar bu koleksiyonda listelenir. -
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu [22]
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne ait koleksiyonlar bu alt bölümde listelenir.
Recent Submissions
-
Molecular identification of LAB and yeasts from traditional sourdoughs and their impacts on the sourdough bread quality characteristics
(Elsevier B.V., 2023)In this research, the LAB and yeast isolations and identifications of homemade traditional sourdoughs were investigated. Both LAB and yeasts were identified by the PCR method and used in the production of sourdough bread ... -
Sensitivity of Listeria innocua to high hydrostatic pressure at low temperature in Ringer's solution and milk
(CZECH ACADEMY AGRICULTURAL SCIENCES, 2023)The research was performed to investigate the effect of high hydrostatic pressure low temperature (HHPLT) on Listeria innocua in Ringer's solution (RS) and raw milk (RM). The physicochemical properties of RM were studied ... -
DETERMINATION OF PROTEIN VALUE AND WATER ABSORPTION IN CHICKPEA (CICER AIIETINUM L.) SEEDS DURING GERMINATION
(North University of Baia Mare, 2023)Protein and water absorption values were investigated in Cagatay and Gokhoyuk varieties of chickpea (Cicer arietinum) seeds after germination. The crude protein content were determined as 29.14% by dry weight in Cagatay ... -
Food insecurity indicators of 14 OECD countries in a health economics aspect: A comparative analysis
(FRONTIERS MEDIA SA, 2023)IntroductionFood insecurity is a critical issue that refers to a lack of access to adequate food to support a healthy and active lifestyle. This problem has wide-reaching effects and can negatively impact health, education, ... -
Teknoloji Bağımlısı Çocuklarda Obeziteye Neden Olan Risk Faktörleri
(-, 2019)Teknolojinin yaygınlaşması ile beraber artık birçok evin internete ulaşımı sağlanmıştır. Kullanımın yaygınlaşması beraberinde bağımlılıkları da getirmiştir. Televizyon bağımlılığı, internet bağımlılığı, mobil oyun ... -
Tamamlayıcı Beslenme Uygulamalarında Bebeğin Tercihleri ve Bebek Liderliğinde Beslenme Modeli
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2019)Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) 2001-2002 yılında Gill Rapley tarafından normal gelişim gösteren bebekler için geleneksel tamamlayıcı beslenme modeline alternatif olarak geliştirilmiştir. BLW modelinde bebeğe sunulan ... -
Kardiyovasküler hastalık tanısı almış hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
(Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Amaç: Kardiyovasküler hastalıkların risk faktörlerini azaltmak için bireylerin sağlıklı yaşam davranışlarını kazanmaları gerekmektedir. Bu araştırma, koroner arter hastalık tanısı almış bireylerin sağlıklı yaşam biçimi ... -
Çocuk ve Adölesanlarda Şeker İlaveli İçeceklerin Tüketimi ve Sağlık Üzerine Etkileri
(Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Çocuk ve adölesanlar tarafından sık tüketilen şeker ilaveli içecekler, yüksek enerji içeriğine sahip en geniş ilave şekerkaynağıdır. Meyve suları, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi içecekler bu gruba girmektedir. ... -
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME İÇİNALTERNATİF BİR KAYNAK: YENİLEBİLİR BÖCEKLER
(Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR, 2020)Dünya genelinde nüfusun artması beslenme sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yaklaşık olarak her 9 kişiden 1’i açlık çekmektedir. Yenilebilir böcekler yüksek biyokütle ve çeşitliliğe sahiptir. Yüksek kalitede protein, ... -
TİRAJI YÜKSEK BEŞ ULUSAL GAZETEDE YER ALAN SAĞLIK VE BESLENME HABERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
(Prof.Dr. Aykut ÖZDARENDELİ, 2020)Bu çalışmada u lkemizde tirajı en yu ksek 5 ulusal gazetenin sag lık ve beslenme haberlerinin konu, kaynak, yayımlama tarihi ve içerik yo nu nden incelenmesi amaçlanmıştır.1 Aralık 2019-29 Şubat 2020 tarihleri arasındaki do ... -
Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2/COVID-19) Pandemisi Sırasında Beslenme Tedavisi veÖnemi
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2020)Çin’in Wuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan COVID-19, insandan insana damlacık enfeksiyonu ile bulaşan, hızla yayılan ve bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanmış bir hastalıktır. ... -
Muş Yemeklerinin Beslenme Antropolojisi Bağlamında Değerlendirilmesi
(Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)Bu çalışmanın amacı Muş ilinin coğrafi işaretli ve önemli geleneksel yemeklerinin beslenme antropolojisi açısından değerlendirilmesidir. Muş Çorti Turşusu, Muş Çorti Aşı, Muş Köftesi, Kaburga Dolması, Yumurtalı Kenger, ... -
Koroner Arter Hastalarının Akdeniz Diyetine Bağlılık Durumunun Değerlendirilmesi*
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları, 2022)Amaç: Akdeniz diyeti, kardiyovasküler hastalıkları da kapsayan bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için etkili bir beslenme stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, koroner arter hastalarının ... -
Sürdürülebilir Beslenme ve Protein İhtiyacı İçin Alternatif Bir Kaynak: Sentetik Et (Kültür Eti)
(Sidas Medya Limited Şirketi, 2022)Dünya genelinde artan nüfusla beraber beslenme yetersizlikleri de artmaktadır. Beslenme yetersizlikleri hastalıklar ve ölümlerin önemli nedenlerindendir. Sentetik et açlığın önlenmesi ve sürdürülebilir beslenme için geleceğe ... -
An Alternative Source for Sustainable Nutrition and Protein Needs: Synthetic Meat (Cultured Meat)
(Sidas Medya A.S., 2022)Nutritional deficiencies increase with an increase in population worldwide. They are important causes of diseases and deaths. Synthetic meat is among the future food sources for hunger prevention and sustainable nutrition. ... -
The Relationship Between Diet Quality And Body Weight Management In Pre-Obese And Obese Women
(Mattioli 1885, 2022)Abstract Objectives: The aim of this study was to investigate the relationships between “KIDMED, Mediterranean Diet Quality Index”, “Diet Quality Index International (DQI-I)” scales and Body Mass Index (BMI), body fat ... -
The Relationship Between Dietary Intakes and Total Kidney Volume in Patients with Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease Dietary Intake and Polycystic Kidney Volume
(Galenos Publishing House, 2022)Aim: There is a need to understand autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD) patients’ dietary habits since dietary interventions may have potential effects on ADPKD. In this study, we aimed to analyze the ... -
Prepared activated carbon from hazelnut shell where coated nanocomposite with Ag+ used for antibacterial and adsorption properties
(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2022)In this research, prepared activated carbon by H3PO4 from hazelnut shells was coated with silver ions for the preparation of nanoparticles which were mixed in two ratios (1:0.5 and 1:1) by using of chemical reduction method. ... -
Effects of different polyphenol-rich herbal teas on reducing predicted glycemic index
(SOC BRASILEIRA CIENCIA TECNOLOGIA ALIMENTOS, 2022)The purpose of this study was to investigate the effects of different polyphenol-rich herbal teas on reducing the in vitro starch digestibility of white bread and evaluation of predicted glycemic indexes. Generally, except ... -
The feasibility of anthropometric measurements for evaluation of abdominal obesity in patients with autosomal dominant polycystic kidney disease: a cross-sectional study
(ARAN Ediciones S.L, 2022)Introduction: total kidney volume (TKV) increases in patients with autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD), which perturbs anthropometric measurements. Objectives: the primary objectives were to investigate ...